Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: aardbevingen


Senior Member

Status: Offline
Posts: 208
Date:
aardbevingen



Aardbevingen




De gevolgen van een aardbeving
De gevolgen van een aardbeving

Op plaatsen waar de aardkorst erg dun is komen vaak aardbevingen voor.


Deze aardbevingen ontstaan door plotselinge beweging van één of meerdere lagen van de aardkorst of de daaronder liggende aardmantel. Hierdoor ontstaan trillingen. Deze trillingen hebben een geweldige snelheid.


We onderscheiden verschillenden golven. Zo worden de golven waarbij de deeltjes zich bewegen in de richting van de voortlopende trilling P-golvengenoemd. Deze P-golven hebben de grootste snelheid. Bij de S-golvenbewegen de deeltjes zich loodrecht op de voortplantingsrichting van de golf. Bovendien worden oppervlaktegolven (L-golven) uitgezonden.


Al deze trillingen worden uit het centrum van de aardbeving tegelijkertijd uitgestraald. Ze hebben een verschillende snelheid. Daardoor bereiken ze de seismografische stations enige tijd na elkaar. (Een seismograafis een instrument voor het optekenen van aardbevingen). Uit het tijdsverschil kan men de plaats van het centrum van de trillingen op het aardoppervlak berekenen.


We kennen twee soorten aardbevingen. Het zijn natuurlijke en niet-natuurlijke aardbevingen. Niet natuurlijke aardbevingen worden door mensen veroorzaakt. Ze kunnen ontstaan door het ondergronds laten ontploffen van een atoombom.


Per jaar komen gemiddeld tien zeer zware aardbevingen voor. Verder nog zo'n honderd zware bevingen en honderdduizend zwakke aardschokken. Het totale aantal bevingen dat met instrumenten kan worden waargenomen bedraagt jaarlijks ongeveer een half miljoen! We onderscheiden twee belangrijke groepen natuurlijke aardbevingen. Dat zijn tektonische aardbevingen en vulkanische aardbevingen.


Tektonische aardbevingen ontstaan door spanningen in de korst van de aarde. Deze spanningen worden veroorzaakt door verschillen in temperatuur en druk.


Vaak zal de korst van de aarde ondergronds gaan verschuiven. Dat gebeurt met schokken.


Ook aan het oppervlak kunnen scheuren ontstaan.


Vulkanische aardbevingen worden door vulkanisme veroorzaakt. Deze bevingen komen voor op een diepte van minder dan 25 kilometer. Vulkanische aardbevingen zijn over het algemeen veel zwakker dan tektonische aardbevingen.


Het centrum van een aardbeving noemen we bevingshaard of hypocentrum. Het hypocentrum ligt bijna altijd diep onder het aardoppervlak. Het punt aan het oppervlak dat er recht boven ligt wordt epicentrum genoemd.


De meeste aardbevingen zijn ondiep. Daarmee bedoelen we dat het hypocentrum niet dieper ligt dan 60 kilometer. Zij worden veroorzaakt door verschuivingen in de aardkorst of in het gesteente niet ver daaronder. Een tweede groep bevingen komt uit haarden met middelgrote diepte. Namelijk tussen 60 en 300 kilometer. Bevingen uit diepten groter dan 300 kilometer worden diep genoemd. De grootste diepte die tot dusver gemeten is, bedraagt 720 kilometer!


We spreken van een zeebeving wanneer het epicentrum van de beving op de bodem van de oceaan ligt. Als bij de beving de zeebodem omhooggestuwd wordt, zal het zeeoppervlak eveneens worden opgestuwd. Er breiden zich van het epicentrum golven uit als rimpels in een vijver waarin een steen wordt gegooid. Deze golven lopen met enorme snelheid over de oppervlakte van de oceaan. Bij een waterdiepte van vijf kilometer is de snelheid 800 km/uur.


In de open oceaan bedraagt de hoogte van de golven niet meer dan enkele decimeters en de afstand tussen de golven (golflengte) is enkele honderden kilometers. Maar naderen deze golven een kust, dan wordt de snelheid kleiner. Dat komt doordat de diepte minder wordt. Ook neemt de golfhoogte toe. Er kunnen echte brandingsgolven ontstaan van tientallen meters hoogte. Deze vernielende watergolven, ontstaan bij een zeebeving, worden Tsoenami genoemd. Dat is Japans en betekent «lange golf». Bij nadering van de kust wordt de voorzijde van deze golven sterk afgeremd. Daardoor begint de tsoenami meestal met het teruglopen van het water, waarna een kwartier later de eerste golftop aankomt. Hierbij kunnen reusachtige overstromingen plaatsvinden. De energie die bij een aardbeving vrij komt, wordt uitgedrukt in de magnitude.


Deze magnitude is echter heel wat anders dan de magnitude die we gebruiken voor het aangeven van helderheden van hemllichamen. De zwaarste aardbevingen hebben een magnitude groter dan 8. Aardbevingen waarbij tien keer minder energie vrijkomt hebben een magnitude van 7. Ook dit zijn zeer zware aardbevingen. Zware aardbevingen hebben een magnitude van 6. Deze zijn op hun beurt weer 10 keer zwakker dan die van magnitude 7 en 100 (namelijk 10 x 10) keer zwakker dan aardbevingen van magnitude 8. Deze schaalverdeling wordt ook wel de Richterschaalgenoemd, naar de Amerikaanse seismoloog Charles F. Richter (1900-1985) die deze schaalverdeling heeft ingesteld.


Bij een aardbeving hoor je wel eens dat deze een kracht had van bijvoorbeeld 7 op de schaal van Richter. Die aardbeving had dan een kracht van magnitude 7.


Aardbevingen kunnen geweldig verwoestend zijn. Op 18 april 1906 werd de Amerikaanse stad San Francisco zwaar getroffen door een aardbeving. De schade was enorm en er vielen 700 doden. Op 1 september 1923 werden de Japanse steden Jokohama en Tokio verwoest. Deze beving had een kracht van 8,2 op de schaal van Richter en veroorzaakte vloedgolven van tien meter hoogte.


Het aantal slachtoffers bedroeg 100.000. Op 31 mei 1970 eiste een aardbeving in Peru 70.000 slachtoffers. De aardbeving van 27 juli 1976 in China eiste zelfs 650.000 slachtoffers.


Recente aardbevingen zijn die van 12 oktober 1992 waarbij in de Egyptische hoofdstad Caïro honderden mensen omkwamen. Op 17 januari 1994 werd de Amerikaanse stad Los Angeles getroffen door een zware aardbeving. Enkele weken later, in februari 1994 werd het stadje Liwa op Sumatra in Indonesië getroffen door een aardbeving waarbij meer dan 200 mensen de dood vonden en duizenden gewond raakten. Tenslotte was er op 17 januari 1995 een aardbeving in Japan. Deze aardbeving, met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter, kostte meer dan 5000 Japanners het leven terwijl er tienduizenden gewonden vielen.


De havenstad Kobe werd bijna geheel verwoest!


Gelukkig komen aardbevingen in ons land nauwelijks voor. En als er een voorkomt is deze zo zwak dat we er nauwelijks wat van merken. Een uitzondering vormt echter de aardbeving van 13 april 1992 met een kracht van 5,5 op de schaal van Richter die vooral in Limburg en Oost-Brabant flink wat schade veroorzaakte.


Bij een aardverschuiving wordt een gedeelte van de aardkorst verplaatst.


Zo'n aardverschuiving komt soms in berg achtige streken voor na zware regenval.


Ook een aardbeving kan een aardverschuiving veroorzaken.



 


 


 


 




__________________
zina : As the wind blows, as the eagle soars, as the wolf runs, such are the ways nature, from them we must learn, freedom.


Senior Member

Status: Offline
Posts: 294
Date:


Drie grote aardbevingen vlak na elkaar: eerst in Turkije, daarna in Griekenland en onlangs weer in Taiwan. Wat is een aardbeving eigenlijk en hoe ontstaat die? Komen ze ook in Nederland voor of alleen in landen ver weg? Als je dit verhaal goed doorleest en nog eens verder zoekt op internet dan zul je al gauw veel meer weten over aardbevingen.

Aardbevingen zijn een veel voorkomend en eigenlijk heel normaal verschijnsel. Meestal hoor je er in het nieuws ook weinig van omdat het dan vaak om kleine aardbevingen gaat en er dan meestal geen schade ontstaat. De aarde is eigenlijk altijd een klein beetje in beweging en maakt kleine schokkende bewegingen zonder dat we daar iets van kunnen merken. Enkele malen per jaar komen er ernstige aardschokken voor. Dit jaar was voor de meeste seismologen (mensen die aardschokken meten) een heel normaal jaar.

Pas als de schok heel zwaar is en in een dichtbevolkt gebied plaats vindt zodat er veel doden en gewonden vallen komt het in het nieuws zoals de laatste tijd.
Op het plaatje hiernaast zie je een afbeelding van het begin van een aardbeving gemaakt met een zogenaamde seismograaf, dit is een apparaat waarmee de trillingen van de aarde kunnen worden gemeten. Zoals je ziet zijn er altijd kleine trillingen. Pas als de wijzer heel ver uitslaat is er sprake van een grote aardbeving.

Vaak denken we dat alle soorten aardbevingen dezelfde oorzaak hebben, dit is echter niet altijd het geval. Aardbevingen kunnen op vier manieren onstaan:



  • Doordat een meteoriet op aarde inslaat
  • Door het instorten van ondergrondse grotten binnen in de aarde
  • Door het uitbarstingen van vulkanen
  • Door plotselinge verschuiving van gesteentelagen

De aardbevingen in Turkije, Griekenland en Taiwan zijn echter allemaal op de laatste manier ontstaan: het verschuiven van gesteentelagen. Deze worden met een moeilijk woord tektonische aardbevingen genoemd.


In Nederland wordt wel eens een lichte aardschok geregistreerd. Tijdens de aardbeving in Turkije heeft de aarde in Nederland ongeveer 1 milimeter bewogen, dat is zo weinig dat we daar niks van kunnen merken. Soms zijn de aardschokken wat heftiger maar dit zijn gelukkig toch nog hele lichte aardschokken waarbij er misschien een paar dakpannen of een oude schoorsteen van het dak valt. Gelukkig gebeuren hier nooit ernstige ongelukken en er is weinig schade.
Dat is niet het geval in Griekenland, daar zijn aardbevingen juist heel erg sterk en Griekenland houdt hier ook ernstig rekening mee. Het buurland Turkije heeft over het algemeen weinig last van aardbevingen, daarom zijn de gebouwen er ook niet op berekend en dat was er de oorzaak van dat de ramp in Turkije zoveel slachtoffers eiste.


Nu zul je je afvragen: waarom sommige landen wel en sommige landen niet? Dat heeft natuurlijk een oorzaak.


Continentenverschuiving


Rond het jaar 1620 kwam de geleerde en kaartenmaker Frances Bacon op een idee. Terwijl hij naar de kaart van de wereld keek leek het er net op alsof de grote continenten (werelddelen): Afrika, Noord- en Zuid-Amerika en Europa stukjes van een legpuzzel waren en dat ze bijna in elkaar pasten. Op het plaatje hiernaast kun je dat ook goed zien. Frances Bacon dacht dat alle land vroeger aan elkaar vast had gezeten en nu langzaam uit elkaar aan het drijven was.
Andere geleerden vonden zijn theorie maar niks en het idee werd weer snel vergeten. Totdat in het begin van de jaren 60 van deze eeuw deze theorie weer opnieuw gebruikt ging worden. Het werd een ware revolutie in de geschiedenis van de geologie.


Het blijkt dat de aardkorst in het midden van de Atlantische Oceaan regelmatig openscheurt en deze scheuren worden weer opgevuld met vloeibaar gesteente (magma) uit de aarde. Op deze manier wordt er steeds meer bodem op de oceaan gemaakt en drijven de werelddelen steeds verder uit elkaar. Dit gebeurt alleen bij de nieuwe oceanen zoals de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan.
Omdat de nieuwe oceanen steeds groter worden, worden de oude oceanen in elkaar gedrukt. De Middelandse Zee noemen we een zee maar eigenlijk is het een hele oude oceaan die zover in elkaar gedrukt is dat hij steeds kleiner is geworden.


Hele grote platen steen en aarde van kilometers lang worden in de geologie 'schollen' genoemd. Soms worden twee schollen langs elkaar gedrukt zoals op de bodem van de Middelandse Zee. De druk tussen de schollen wordt steeds groter en groter totdat ze plotseling van elkaar los schieten. Kijk maar eens naar dit voorbeeld : de aarde buigt heel lang mee maar als de druk te hoog wordt breekt de boel en ontstaat er een scheur. De schollen op de bodem van de oceaan duwen dan in de grond van het vasteland van Griekenland. De ene schol schuift over of onder de andere schol. Dit noemen de geologen subductie. De grond komt op die plek omhoog en de aardbodem begint dan enorm te schudden en dit noemen we een aardbeving.


 



__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard